Alstromeria

Sorter
Dyrkningsveiledning
Produktark

Dyrkingsveiledning Alstroemeria Inticancha®

Jord:

Bruk en torvblanding med god drenering, gjerne tilsatt Perlite. Optimal pH bør ligge rundt 5,5.

Potting:

Det er anbefalt å bruke potter på minst 19 cm, men det er fullt mulig å bruke opptil 25 cm. Det er uansett nok med en plante per potte, den vil fylle potten. For liten potte kan resultere i en uønsket fasong på planten, og i noen tilfeller kan røttene sprekke potten.

Ungplanten må plasseres i midten av potten, uavhengig av rotklumpen den står i. Vær nøye med at rhizomene som skuddene bryter fra er dekket med et tynt lag jord.

Vanning:

Det er viktig å overvanne i starten slik at man er sikker på at torvklumpen er gjennomvåt. Etter dette kan det vannes med andre metoder, men det er viktig at torvklumpen ikke tørker ut også i store potter.

 

Gjødsling:

Alstroemeria trenger mye kalium og ikke så mye nitrogen.

Et anbefalt blandingsforhold er N-P-K = 14-4-28 + mikronæringsstoffer.

 

Ved kulturstart bør LT ligge på rundt 1,8 – 2,0. Mot slutten kan man gå opp til 2,5 for å stimulere blomsterutviklingen.

 

Temperatur:

12-14oC uten tilleggslys

15-16oC med lys

NB! Dette er gjennomsnittlige døgntemperaturer

Alstroemeria er sensitiv for høy jordtemperatur (dvs. mer enn 17 oC), dette kan føre til blinde skudd.

Høy lyssum kan gi gule flekker på bladspissene. Unngå derfor mer enn 15-16 timer lys hvis mulig. Hvis det kommer flekker, gå ned til 13-14 timer lys.

Topping:

Alstroemeria skal ikke toppes. Man kan fjerne skudd hvis de blomstrer tidlig, svake skudd uten blomst, eller hvis man vil endre fasong på planten. Man drar da opp skuddet fra basis, og et nytt skudd vil så bryte ved siden av.

 

Avstand:

Pottene settes pottetett etter potting, og må rykkes på avstand etter ca 6-8 uker

Kulturtid:

15-17 uker uten lys og 14-15 uker med lys. Kulturtid vil variere med inntakstid, lys og temperaturforhold.

Plantevern:

Alstroemeria er utsatt for angrep av snegler, trips og bladlus. Sjekk gule limfeller og planter regelmessig (helst en gang i uken) og sprøyt ved angrep av trips og bladlus. Det kan også blåses ut rovmidd forebyggende mot trips. Ved bruk av både nyttedyr og kjemiske plantevernmidler, må du alltid sjekke om plantevernmidlene er skadelig for nyttedyrene.

Last ned produktark

Alstromeria Inticancha®

 

Inca Liljen fra Andes fjellene i Sør amerika, denne planten symboliserer vennskap, takknemlighet og hengivenhet.

Oppkalt etter den svenske botanikeren Klas von Alstromer, det finnes i dag mange hybrider fra de opprinnelige sørlige liljene, de startet trails i USA tidlig på 80-tallet og er i dag oppe i ca 200 forskjellige «arter» hvor igjen det er forskjellige farger under hver art.

Disse plantene skal heller ikke toppes, men er formen på planten ikke slik man ønsker kan de pyntes på, da river man opp stilken fra bunnen av og det vil komme opp nye skudd fra senter.

Den blomstrer fra sen vår sesong til sen sommeren, når blomstene er ferdig blomstret må de tas bort slik at det blir plass til nye blomster stenger.

 

Gjødsling: Ønsker gjerne langtidsgjødsel i potten når det pottes om, vanner du med gjødsel vil den gjerne ha litt annen hver uke.

Vanning: Denne planten liker dårlig å tørke ut og vil gjerne ha mer vann før alt er brukt opp den liker bare å ha fuktige føtter, ikke våte.

Blomster: Visne blomster skal tas bort slik at planten kan konsentrere seg om å lage nye blomster i stede for frø.

Gå tilbake